به نقل از پیام پزشکی داور الطافی متخصص مغز و اعصاب اظهار کرد: التهاب در قسمت های مختلف مغز و نخاع باعث ایجاد بافت جوشگاهی یا پلاک میشود و فعالیت عصبی را در محل تشکیل آنها از بین برده و سبب ایجاد علائم ام اس می شود.
وی افزود: این بیماری با سیستم ایمنی بدن ارتباط داشته و اگر به هر علتی سیستم ایمنی بدن درست عمل نکرده و به جای مبارزه با عوامل خارجی، به تخریب غلاف یا پوشش الیاف عصبی بپردازد، سبب ایجاد پلاک میشود.
این متخصص، عفونتهای ویروسی به خصوص عفونتهای دوران کودکی، کمبود برخی از ویتامینها مانند ویتامین D، مواجهه با سموم نباتی و صنعتی و مصرف سیگار را از جمله عوامل محیطی برشمرد که در بروز بیماری ام اس نقش دارند.وی با بیان اینکه به جز کمبود ویتامین D سایر عوامل در حد تئوری بوده و به طور قطعی ثابت نشدهاند، گفت: ۹۰ درصد بیماران ام اسی دچار کمبود ویتامین D هستند و اگر در دوران کودکی سطح ویتامین D را با استفاده از تماس با آفتاب و مکملهای غذایی، در خون افزایش دهیم میتوانیم از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنیم.
الطافی بیان کرد: شیوع این بیماری در اردبیل در مقایسه با آمار کشوری در حد متوسط بوده و ۷۰۰ نفر مبتلا با بیماری “ام اس” در استان به ثبت رسیده و استانهای اصفهان و تهران در جایگاه اول و دوم کشوری قرار گرفته اند.
وی تاکید کرد: شرایط جغرافیایی نیز در ایجاد این بیماری نقش داشته و هرچه از خط استوا به طرف قطب نزدیکتر شویم آمار ام اس افزایش مییابد بهطوری که در برخی مناطق از هر ۱۰۰ هزار نفر ۲۰ نفر و در مناطق دیگر از هر ۱۰۰ هزار نفر ۱۰۰ نفر به این بیماری مبتلا هستند.
این عضو هیات علمی افزود: بر اساس محل تشکیل پلاکها در مغز یا نخاع علائم متفاوتی ایجاد میشود که شایعترین آنها علامت حسی بوده و ممکن است یک قسمت از بدن بیمار، کرخت شده و یا گزگز کند.
وی اظهار کرد: در صورت تشکیل پلاک بر روی عصب بینایی فرد ممکن است دچار تاری دید و افت بینایی شده و در حالت شدید، مدتی نبیند. اگر پلاک در مغز ایجاد شود بیمار دچار دوبینی شده و یا تعادل خود را از دست داده و هنگام راه رفتن زمین بخورد همچنین در صورت تشکیل در نخاع پاها احساس ضعف کرده، مشکلات مثانه و جنسی و یا دردهایی مثل دیسک کمر داشته باشد.
الطافی گفت: بعضی از علائم پر سر و صدا هستند مثلا ممکن است بیمار به طور ناگهانی دچار نابینایی و یا گرفتگی پا شود، دستهای از علامتها خفیف هستند مانند گزگز اندامها که ممکن است فرد از پنج سال قبل به آن دچار بوده باشد و علائمی هم گذرا هستند و فرد ممکن است در سالهای گذشته دچار تاری دید شده باشد.
وی افزود: علامتی مانند گزگز در سایر بیماریها و در اثر کمبود بعضی ویتامینها نیز دیده میشود و هر گزگز دست و پایی دلیل بر ابتلا به ام اس نیست.
این پزشک با اشاره به اینکه استرس و مصرف بیش از حد نمک باعث تشدید بیماری میشود، بیان کرد: ام اس در افراد ۲۰ تا ۴۰ سال شایعتر است ولی ممکن است در هر سنی دیده شود. آمار مبتلایان زن در اردبیل دو برابر مردان بوده ولی در زنان خوش خیم تر و ضعیفتر است.
وی تاکید کرد: ترس از این بیماری باید در جامعه رفع شود چراکه در ۸۰ تا ۹۰ درصد موارد میتوان جلوی پیشرفت بیماری را گرفت و فقط در ۱۰ تا ۱۵ درصد موارد بیماری پیش رونده میشود و تنها مشکل، طولانی بودن دوره درمان است که امکان دارد تا پنج، شش سال به طول انجامد.
۱۳۹۳-۱۲-۰۳